Rregullat e të ushqyerit për macen/qenin tuaj

Ushqimi i maceve duhet të ndjekë disa rregulla. Mësojini këto rregulla në mënyrë që ta ushqeni sa më mirë macen tuaj.

1. Jepini pak ushqim, por shpesh

Ngrënie të shumta me pak ushqim sidomos në orët e natës janë shumë më të rekomandueshme për macen sesa një ngrënie e vetme shumë e bollshme, që është karakteristike për gjëndjet e stresit dhe që do të shkaktonte mbi-peshë dhe çrregullime të tjera. Macja duhet mësuar që në moshë të vogël të hajë në mënyrë të pavarur.

2. Racione të ekuilibruara
Rregullojeni sasinë e ushqimit në bazë të peshës së maces suaj: për çdo kile të peshës së saj, macja duhet të marrë nga 40 deri në 50 gramë ushqim. Idealja do të ishte që ushqimi të përgatitej në shtëpi, me 50% mish të zjerë lehtë (mish viçi, kali, shpendësh, peshk, etj.), 20% drithëra të gatuara mirë, 20% perime jeshile të gatuara dhe pjesën tjetër me vitamina dhe vaj.

3. Kujdes me ndryshimet e menjëhershme
Mësojeni pak nga pak macen me të rejat dhe mos kërkoni të eksperimentoni gatime të reja dhe shije të veçanta.

4. Uji është i rëndësishëm
Macja nuk pi shumë ujë: ajo e merr pjesën më të madhe të lëngrave nëpërmjet ushqimit dhe pa pasur nevojë për të pirë ujë. Për këtë arsye, zgjidhni një ushqim i cili të jetë të paktën një herë në ditë i lëngshëm. Supa e përgatitur me lëng mishi apo me perime pasuruar me drithëra, me mish apo me djathë mund ta luajë shumë mirë një rol të tillë.

5. Macja nuk duhet të ushqehet me mbetjet e ushqimeve tuaja
Macja nuk është një qënie njerëzore, prandaj nuk duhet të ushqehet si ne, apo më keq akoma, me mbetjet e ushqimeve tona. Kjo mënyrë krijon një stres të madh tek kafsha, një gjendje që pasqyrohet edhe në marrëdhëniet ,e të zotin si dhe në jetën familjare, duke krijuar konflikte dhe grindje të kota gjatë ngrënieve. Kini parasysh që të mos tregoheni tepër liberalë në ushqimin e maces sepse kjo mënyrë mund të jetë e dëmshme për shëndetin e saj (për shëmbull, duke i dhënë ëmbëlsira).

Ushqimi i qenit duhet të ndjekë disa rregulla. Mësojini këto rregulla në mënyrë që ta ushqeni sa më mirë qenin tuaj.

1. Ujë sipas dëshirës
Qeni duhet të ketë gjithmonë në dispozicion një enë plot me ujë gjatë gjithë ditës.

2. Cilësia e ujit
Uji duhet të ndërrohet çdo ditë. Përdorni ujë mineral vetëm në rast se uji i çezmës është i ngarkuar me nitrite: në fakt ai ul pjellorinë.

3. Ora e ngrënieve
Ushqimi jepet në orë fikse, sidomos në mbrëmje.  Një ngrënie në ditë, në moshë të rritur, është e mjaftueshme për shumicën e racave, me përjashtim të rastit kur ka rrezik për  probleme të stomakut: për ta ulur këtë rrezik, ushqimi duhet të ndahet në vakte.
Dy ngrëniet duhet të jenë në të njëjtën sasi dhe të jepen shumë kohë pas shëtitjeve apo çfardo sforcimi fizik. E njëjta gjë ndodh me daljen e qenit, të mos i jepet kurrë qenit ushqim përpara se të dalë, por 2 orë pas.

4. Të shmangen ndryshimet
Regjimi ushqimor i një qeni nuk duhet të ndryshohet në mënyrë të menjëhershme. Një ndryshim i tillë shkakton diarre.  Çdo ndryshim duhet të bëhet në mënyrë të butë për një periudhë prej 10 ditësh duke futur në mënyrë graduale ushqimin e ri në racionin e vjetër.

5. Enë personale
Qeni duhet të ketë një enë personale dhe jo një pjatë tuajën apo të bebes.

6. Qeni nuk është si macja
Qeni dhe macja duhet të kenë ushqimin e tyre të veçantë që u përgjigjet nevojave të tyre.

7. Të mos i jepen mbetjet e ushqimeve
Mbetjet e ushqimeve tuaja nuk kanë ekuilibrin e mjaftueshëm ushqimor për një qen, prandaj nuk mund të përbëjnë ushqimin e tij: qeni juaj ka nevojë për një ushqim të plotë.

 

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore