Pse thuhet se macet kanë 9 jetë?

Kur bëhet fjalë për macet, ka shumë besime dhe mite për ndikimin e tyre në jetën e njerëzve. Përveç tregimeve për macet e zeza, pretendohet gjithashtu se macet kanë nëntë jetë. Pse thuhet dhe a ka ndonjë të vërtetë në të? Nga ka ardhur ky besim i famshëm se macja ka nëntë jetë?

Numri i jetëve që supozohet se ka macja ndryshon nëpër vende të ndryshme. Diku ai numër është nëntë, siç ndodh me ne, dhe diku është shtatë ose gjashtë. E gjitha varet nga historitë dhe zakonet lokale. Nëse vërtet analizojmë se nga vjen numri nëntë në gjithë këtë histori, ka dy mundësi.

Njëra është se legjenda e nëntë jetëve të maces e ka origjinën nga Kina, ku ky numër konsiderohet me fat. Një mundësi tjetër është që historia ka nisur në Egjipt, ku macet vlerësohen shumë dhe barazohen me hyjninë. Përkatësisht, perëndia supreme egjiptiane Ra shpesh përshkruhej në formën e një maceje.

 

Sipas legjendës, ai krijoi tetë perëndi të tjera supreme nga trupi i tij. Legjenda ka shumë të ngjarë të ketë origjinën nga tradita se macja ngrihet gjithmonë në këmbë, se është e qëndrueshme, se rimëkëmbet shpejt dhe se çdo herë “kthehet” te të gjallët. Numri nëntë ka rëndësi për shumë kultura të hershme.

Për grekët e lashtë, numri 9 përfaqësonte një numër magjik dhe lidhet me perënditë. Për shembull, ata besonin se u deshën nëntë ditë për të rënë nga parajsa në Tokë. Në hinduizëm, nëntë konsiderohet një numër i plotë dhe hyjnor. Në Kinë, nëntë lidhet me dragoin, i cili është një simbol i fuqisë.

Në Turqi dhe vendet arabe besohet se macja ka 6 jetë. Në Spanjë, macet thuhet se kanë 7 jetë. Mendohet se kjo lidhet me 7 që konsiderohen si një numër magjik që lidhet me fatin e mirë. Meqenëse macet janë disa nga kafshët më me fat për sa i përket shmangies së rrezikut, caktimi i 7 jetëve duket i përshtatshëm.

Burimi: https://abcnews.al/pse-thuhet-se-macet-kane-9-jete/

 

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

Menuja kryesore