Pesë arsyet më të zakonshme pse macja juaj ngjitet në tryezën tuaj dhe si ta ndaloni atë

Maceve u pëlqen të eksplorojnë shtëpinë, kështu që edhe kur mendoni se e njohin shtëpinë nga brenda, macet janë gjithmonë gati të na mahnitin. Ato ulen në kuti, në divan dhe madje arrijnë tek raftet e librave.

Macet gjithashtu synojnë shpesh tavolinën, por çfarë i bën ato të kërcejnë mbi tavolinë? Çfarë është kaq interesante?

Fillimisht duhet thënë se macet tërhiqen nga hapësirat e larta sepse në sytë e maceve ato duken funksionale dhe strategjike. Midis tyre janë njëqind. Në fakt, ka shpjegime të ndryshme pse macja vendos papritur të ngjitet në tavolinë.

Një pamje më e gjerë 

Macja mund të vendosë të kërcejë dhe të ulet në tryezë për të parë më mirë mjedisin e shtëpisë.

Kjo mund të ndodhë si gjatë lojës, veçanërisht nëse ka mace të tjera në shtëpi, ashtu edhe kur macja shkon në gjueti për “prenë” e saj.

Nga tavolina, ai mund të vëzhgojë me kujdes botën në këmbët e tij, dhe të mendojë për lëvizjen e tij të ardhshme.

Një ndjenjë mbrojtjeje

Sikur të përgatitet për një sulm të mundshëm nga lart, macja mund të ngjitet në tavolinë sepse ndihet më e sigurt. Ndoshta ajo e di se nga ajo lartësi, asnjë anëtar tjetër i familjes nuk do të mund ta shqetësojë.

Cila mund të jetë fortesa e saj?

Duke kërkuar vëmendje

Nëse macja kërcen mbi tavolinë kur jeni përreth, macja juaj mund të kërkojë më shumë vëmendje nga ju. Ai po përpiqet të tërheqë vëmendjen tuaj dhe mesazhi nuk mund të jetë më i qartë.

Përshtatshmëria

Macet janë kafshë shtëpiake të zgjuara dhe inteligjente. Sapo të kuptojnë se një pozicion është i rehatshëm, vështirë se do ta lënë atë.

Mund të pushoni në tavolinë, duke shijuar rrezet e diellit dhe duke u ngrohur gjatë ditëve të ftohta.

E gëzuar

Pikërisht për shkak se janë vëzhguese të zgjuara dhe të shkëlqyera, macet mund ta kenë kuptuar se mëngjesi, dreka, darka dhe ushqimet janë në tryezë.

Nëse tasi i saj është bosh, macja mund të ngjitet në tavolinë në kërkim të ushqimit ose t’ju njoftojë se është koha ta ushqeni edhe atë.

Çfarë duhet të bëni kur macja ngjitet në tryezë?

Të kesh një mace që kërcen vazhdimisht në tavolinë, veçanërisht kur të ftuarit janë të pranishëm, mund të jetë e pakëndshme.

Çfarë duhet bërë nëse një sjellje e tillë vazhdon të përsëritet? Mbajtja e tyre larg dhe kufizimi i aksesit të tyre nuk mjafton, në fakt vetëm sa shton kuriozitetin e tyre të lindur.

Në mënyrë që macja të harrojë tryezën, është e rëndësishme t’i ofroni asaj një alternativë po aq interesante, siç janë tiragrafet, mbi të cilat macja mund të argëtohet dhe të ngjitet.

Nëse macja kërkon ngrohtësi, vendoseni tiragrafin në një vend ku bien shumë rrezet e diellit.

Një këshillë tjetër e dobishme mund të jetë mbajtja e tryezës të rregullt duke hequr të gjitha sendet dhe ushqimet e panevojshme që mund të tërheqin macen.

Burimi: https://motilokal.com/index.php/lajmet/14821/pese-arsyet-me-te-zakonshme-pse-macja-juaj-ngjitet-ne-tryezen-tuaj-dhe-si-ta-ndaloni-ate

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore