Çfarë të bëni për ta ndihmuar fëmijën të kapërcejë frikën nga qentë

Sipas ekspertëve, një nga fobitë e fëmijërisë është fobia ndaj kafshëve. Vlerësohet se 9% e fëmijëve deri në moshën 12 vjeç kanë frikë nga kafshët. Cynophobia (frika nga qentë) është një nga llojet më të zakonshme.

Shumica e prindërve e kuptojnë se për të ndihmuar fëmijën e tyre të kapërcejë frikën nga qentë, ata duhet të gjejnë rrugën e duhur në varësi të personalitetit të fëmijës së tyre. Kjo mënyrë është zakonisht ekspozimi ndaj “rrezikut” , domethënë ndaj asaj që fëmija ka frikë se është në rrezik.

1. Shpërbleni sjelljen e guximshme

Njihni sjelljen e guximshme të fëmijës suaj dhe tregojini atij. Lavdëroni fëmijën tuaj kur shihni se ai ndihet paksa nervoz ose i pasigurt, por nuk tërhiqet: “Të lumtë, je vërtet i guximshëm tani, edhe pse ndihesh pak i frikësuar, apo jo?”

2. Inkurajoni atë

Fjala “inkurajoj” fjalë për fjalë do të thotë “të japësh kurajo”. Inkurajimi i fëmijës suaj do t’i ndihmojë ata të jenë të guximshëm.

Ju mund ta inkurajoni këtë me fjalët, tonin e zërit dhe shprehjen e fytyrës.

3. Lërini mënjanë shqetësimet tuaja

Një nga gjërat më të vështira për t’u marrë me frikën e fëmijës suaj është fillimisht të përballeni me ankthin tuaj që e gjithë kjo ju sjell si prind.

Ju mund të mendoni shpesh gjëra të tilla si “nëse nuk mund ta ndihmoj frikën e tij, unë jam një prind i keq” ose “ky është i gjithë faji im”. Frika e tij mund të sjellë edhe shqetësimet tuaja, të tilla si “nëse kjo nuk përmirësohet, si do të ketë një jetë normale?” Ose ndoshta thjesht nuk mund të duroni të shihni fëmijën tuaj duke vuajtur nga frika e tij.

Të qenit i stresuar dhe i shqetësuar nga këto “gjëra” mund t’ju bëjë të padurueshëm, tepër mbrojtës ose ndonjëherë josimpatikë.

4. Bëhuni aleati i tij

Shpesh shohim prindër që janë kaq të dëshpëruar për të bërë gjënë e duhur dhe për t’u siguruar që fëmija i tyre të përballet me frikën e tyre nga qentë, saqë ata përfundojnë duke e bërë fëmijën e tyre të ndihet sikur nuk mund të mbështetet tek ata për mbrojtje kur ata kanë nevojë.

Pra, sigurohuni që fëmija juaj ta dijë që ju “e kuptoni”.

5. Jini të durueshëm

Për ta bërë fëmijën tuaj të kapërcejë frikën kërkon kohë. Ndonjëherë ky proces mund të jetë shumë i ngadalshëm. Por nëse jeni të paduruar dhe përpiqeni të nxitoni situatën, kjo do të zgjasë edhe më shumë.

Burimi: https://iconstyle.al/cfare-te-beni-per-ta-ndihmuar-femijen-te-kaperceje-friken-nga-qente/

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore