5 këshilla për të ndihmuar qenin tuaj të jetojë më gjatë dhe më shëndetshëm

Jetëgjatësia mesatare e shumicës së qenve është midis 10 dhe 14 vjet.

Edhe pse disa qen jetojnë më gjatë, disa janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të caktuara që mund të zvogëlojnë jetëgjatësinë e tyre.

Qentë dhe njerëzit ndajnë disa ngjashmëri gjenetike, të tilla si një predispozicion për zhvillimin e kancerit të lidhur me moshën.

Kjo do të thotë që disa gjëra që njerëzit bëjnë për të jetuar më gjatë dhe më të shëndetshëm mund të zbatohen edhe për qentë.

Këtu janë disa këshilla që mund ta ndihmojnë qenin tuaj të jetojë më gjatë dhe më të shëndetshëm.

Shikoni linjën e tyre trupore

Një nga faktorët që lidhet me jetëgjatësinë e një numri speciesh është mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore.

Kjo do të thotë që duhet t’i kushtoni vëmendje marrjes së kalorive në mënyrë që të mos jeni mbipeshë.

Jo vetëm që një peshë e shëndetshme do të jetë më e mirë për qenin tuaj në planin afatgjatë, por gjithashtu mund të ndihmojë në kufizimin e efekteve të disa kushteve shëndetësore, të tilla si osteoartriti.

Pra, shikoni sa ushqim i jepni qenit tuaj. Ushqimi i mirë dhe i duhur lidhet me një proces të shëndetshëm natyror të plakjes.

Kjo do të thotë që ju gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje saktësisht se çfarë ushqimi i jepni qenit tuaj.

Sigurohuni që kafsha juaj të marrë të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme.

Shëtitjet

Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në ruajtjen e një peshe të shëndetshme dhe specie të ngjashme janë gjetur të jenë efektive kundër plakjes.

Edhe pse stërvitja nuk do të zgjasë jetën e kafshës suaj, do të ndihmojë në ruajtjen e një peshe të shëndetshme.

Mësojini truket e reja

Qeni duhet të jetë i zënë dhe i interesuar për truket e reja. Në kundërshtim me besimin e shumë njerëzve, qentë e vjetër mund të mësojnë truke të reja, të cilat mund t’i ndihmojnë ata të ndihen më të rinj.

Mësimi i trukeve të reja mund të jetë me përfitim të madh për qentë. Përdorimi i shqisës së nuhatjes mund të jetë shumë argëtues për ta, kështu që ju mund ta mësoni kafshën tuaj të gjejë gjëra duke përdorur shqisën e nuhatjes, e cila për ta është aktivitet dhe ushtrim fizik dhe mendor.

Lidhja

Dashamirësit e qenve shpesh theksojnë se kafshët e tyre shtëpiake janë si një anëtar i familjes dhe një lidhje e fortë midis qenit dhe pronarit mund të ndihmojë në ruajtjen e një marrëdhënieje të shëndetshme dhe të lumtur mes jush dhe qenit tuaj.

Gjithashtu mund t’ju ndihmojë të dalloni disa ndryshime në sjelljen e kafshës suaj në kohë, të cilat mund të jenë një shenjë shqetësimi.

Përvojat pozitive dhe argëtuese me qenin, duke përfshirë lojën, janë të shkëlqyera për të krijuar një marrëdhënie të fortë.

Vizitoni veterinerin

Programet e suksesshme të vaksinave dhe kontrollit të parazitëve kanë reduktuar në mënyrë efektive incidencën e sëmundjes si te qentë ashtu edhe te njerëzit – duke përfshirë toksokariazën, e cila mund të transmetohet nga feces te njerëzit dhe tërbimin, e cila mund të transmetohet nga qeni në qen ose qeni te njeriu.

Kontrollet e rregullta mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të disa problemeve shëndetësore, të cilat më pas mund të trajtohen, duke përfshirë problemet dentare ose osteoartritin, sipas Science Alert.

Edhe pse nuk mund të ndryshoni gjenetikën tuaj, këto zakone të vogla mund t’i sigurojnë padyshim një jetë më të mirë kafshës suaj.

 

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore