Përfitimet shëndetësore nga shëtitjet me qenin tuaj

Pronarët e qenve gëzojnë përfitime të shumta shëndetësore dhe sociale duke shëtitur qenin e tyre disa herë në javë. Përfitimet përfshijnë përmirësimin e gjendjes kardiovaskulare, presionin e ulët të gjakut, muskujt dhe kockat më të forta (të ndërtuara duke ecur rregullisht) dhe uljen e stresit.

Një shëtitje e rregullt është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin e kafshës suaj. Obeziteti tek kafshët shtëpiake është i lidhur me një sërë ankesash mjekësore duke përfshirë osteoartritin, sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e mëlçisë dhe rezistencën ndaj insulinës.

Shumica e qenve duhet të shëtisin të paktën një herë në ditë, megjithëse disa qen, veçanërisht qentë shumë aktivë, mund të kërkojnë më shumë. Rraca e qenit që keni, si dhe niveli i aktivitetit dhe mosha e tij, do të përcaktojnë gjithashtu se sa e gjatë dhe sa energjike duhet të jetë ecja juaj.

Një shëtitje mund ta bëjë një qen shumë të lumtur. Ata pëlqejnë të shikojnë pamjet, të nuhasin dhe me të vërtetë mezi presin të kalojnë kohë me ju. Një qen që nuk merr stërvitje të mjaftueshme mund të mërzitet.

Studimet kërkimore nga e gjithë bota kanë zbuluar se kafshët shtëpiake mund të ofrojnë përfitime shëndetësore për pronarët e tyre, duke përfshirë:

  • Njerëzit që ecin me qentë e tyre shihen nga njerëzit e tjerë si miqësorë dhe të arritshëm.
  • Një studim i pacientëve që prisnin në klinika dentare, zbuloi se shikimi i peshqve duke notuar në një akuarium është po aq efektiv në reduktimin e stresit sa hipnoza.
  • Përkëdhelja e një kafshe mund të zvogëlojë treguesit fiziologjikë të stresit, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut.
  • Dashuria e pakushtëzuar e ofruar nga kafshët shtëpiake dihet se ka përfitime të konsiderueshme të shëndetit mendor për pronarët, duke përfshirë rritjen e vetëbesimit.

Nëse nuk jeni shumë aktiv, mbajtja e një qeni mund t’ju japë një arsye shumë të mirë për të ecur rregullisht.  Sigurohuni që të zgjidhni një rracë që është e përshtatshme për stilin e jetës tuaj. Për shembull, mos merrni një qen të madh aktiv nëse jetoni në një apartament të vogël ose keni lëvizshmëri të kufizuar.

Ju duhet ta mbikëqyrni qenin tuaj në çdo kohë dhe të siguroheni të qëndrojë pranë jush dhe nën kontroll. Është në interesin tuaj më të mirë t’i siguroni qenit tuaj aftësitë e trajnimit të bindjes dhe socializimit.

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore