Qentë luajnë më shumë kur njerëzit po shikojnë

Studimi i ri shqyrton atë se si ne ndikojmë në lëvizjet rekreative të qenve tanë.

Ne e dimë se qentë kujdesen që njerëzit t’u kushtojnë vëmendje dhe ne e dimë se qentë në përgjithësi gëzojnë dhe e shijojnë vëmendjen e njeriut. Megjithatë, është intriguese të mësosh se vëzhgimi nga njerëzit ka një efekt të fortë në një nga sjelljet e tyre tipike – në këtë rast, lojën.

Në mënyrë të parashikueshme, ka një interes të madh në një studim të ri që tregon se qentë luajnë më shumë kur pronarët e tyre u kushtojnë vëmendje. Gjithmonë ka interes të madh për çdo gjë që lidhet me lojën e qenit, jo më pak sepse është argëtuese për t’u parë.

Studimi i raportuar në revistën Animal Cognition, “Vëmendja e pronarit lehtëson lojën sociale në diadat qen-qen (Canis lupus familiaris): dëshmi për një efekt audiencë ndërspecifike” është i pari që vlerëson drejtpërdrejt efektet e një audiencë në lojën e qenit.

Qentë janë treguar më parë se janë prekur nga vëmendja njerëzore në kontekste të tjera dhe nga vëmendja e partnerëve të lojës së qenit. Një studim i vitit 2007 tregoi se shumica e lojës ndodhin në mjedise të njohura kur një njeri është gjithashtu i pranishëm, dhe një studim i vitit 2014 zbuloi se ujqërit dhe hibridet ujk-qen luanin më shumë kur njerëzit ishin të pranishëm. Megjithatë, këto studime nuk kontrolluan vëmendjen njerëzore; ata vetëm faktorizonin praninë njerëzore.

Në studimin aktual, studiuesit hetuan efektin e vëmendjes njerëzore si dhe praninë njerëzore në lojën e qenit. Njerëzit u kushtuan vëmendje qenve të tyre në tre mënyra: duke kontaktuar me ta, duke i përkëdhelur dhe duke i lavdëruar duke përdorur një ton zëri optimist.

Për hulumtimin, çiftet e qenve u regjistruan me video në shtëpitë e tyre tre herë nga pesë minuta secili, në secilën nga tre situatat e mëposhtme: Pronari ishte (1) në një dhomë tjetër (mungesë), (2) në dhomën me qentë, por tërësisht i përqendruar në një libër ose laptop dhe nuk bën kontakt me sy ose nxitje sociale (i pranishëm, por i pavëmendshëm) ose (3) në dhomë me qentë që bëjnë kontakt me sy, si dhe duke ofruar lëvdata verbale dhe përkëdhelje (të pranishëm dhe të vëmendshëm).

Videot u analizuan më pas për të përcaktuar sasinë e kohës që qentë përfshiheshin në sjelljen e lojës sociale. Këto të dhëna treguan se ata luanin më shumë kur pronarët e tyre ishin të pranishëm dhe të vëmendshëm.

Megjithëse pronarët në gjendjen aktuale dhe të vëmendshme ishin miqësorë me qentë, ata nuk e inkurajuan lojën në asnjë mënyrë. Ata nuk ofruan lodra, nuk u përpoqën të luftonin ose të ndiqnin qentë, ose të jepnin shenja të tjera të lidhura me lojën. Nëse ndodhte loja sociale, pronarët e vëmendshëm vazhduan të ofronin kontakt me sy dhe lëvdata verbale, por nuk i përkëdhelnin ose bënin kontakte të tjera fizike me qentë.

Është e papritur që qentë kanë mundësinë të luajnë në çdo kohë, por ka më shumë gjasa ta bëjnë këtë kur pronarët e tyre i shikojnë. Autorët propozojnë një sërë shpjegimesh të mundshme për rritjen e lojës rreth pronarëve të vëmendshëm:

  • Vëmendja mund të jetë një përforcim, që do të thotë se loja përforcohet nga vëmendja e pronarit.
  • Loja mund të jetë rezultat i rritjes së zgjimit fiziologjik të shkaktuar nga vëmendja e pronarit.
  • Loja mund të jetë përforcuar në të kaluarën nga oferta të tjera të vlefshme—ndoshta pronari rregullisht i bashkohej shfaqjes, i nxirrte jashtë ose i çonte për shëtitje.
  • Pronarët e vëmendshëm mund t’i bëjnë qentë të ndihen të sigurt dhe të rehatshëm, kushte të nevojshme për të luajtur. Ndërsa kafshët mund të thellojnë marrëdhënien e tyre përmes lojës, ajo paraqet rreziqe, duke përfshirë gjenerimin e tensionit që mund të çojë në agresion. Ndoshta një person i vëmendshëm e bën këtë më pak të mundshme, kështu që loja ka më shumë gjasa të ndodhë.
  • Luajtja mund të jetë një përpjekje për të konkurruar për vëmendjen e pronarit.
  • Është e mundur që prania e një pronari të vëmendshëm rrit ndjenjat pozitive të qenve, ndoshta duke shkaktuar një rritje të oksitocinës që rezulton në një gjendje emocionale të përgjithshme më pozitive në përgjithësi.

Studimet e ardhshme mund të eksplorojnë se si vëmendja e pronarëve lehtëson lojën. Studimet shtesë mund të sqarojnë gjithashtu se cili element ose kombinim i elementeve të vëmendjes njerëzore – kontakti me sy, lëvdata, kontakti fizik – janë më të rëndësishme për inkurajimin e lojës së qenit.

Ndërkohë, ne mund të kënaqemi duke i parë qentë tanë ndërsa ata luajnë dhe duke i lavdëruar ndërsa bëjnë këtë, duke e ditur se ne jemi pjesë e arsyes që ata fillojnë të luajnë.

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore