Arsyet pse fëmijët duhet të kenë një kafshë shtëpiake

Fëmija juaj dëshiron një kafshë? Lexoni 8 arsyet përse çdo fëmijë duhet të ketë një kafshë dhe – ta dini se e gjithë kjo mund të jetë e vlefshme edhe për ju. Psikologët besojnë se kujdesi për kafshën qetëson dhe rinovon njeriun, sidomos kur bëhet fjalë për qentë dhe macet që tregojnë shumë lidhje me pronarin e tyre. 

1. PËRGJEGJËSIA

Fëmijët me kafshë zhvillojnë një ndjenjë përgjegjësie dhe shqetësimi për të tjerët që janë larg. kafshët kërkojnë kujdes të vazhdueshëm dhe janë plotësisht të varur nga njerëzit për t’i ushqyer, argëtuar… Prandaj, kujdesi për një kafshë mëson ndjeshmërinë dhe simpatinë e fëmijëve. Duke mësuar se si të kujdeset për një qenie tjetër, një fëmijë do të mësojë të kujdeset më shumë për veten.

 2. RRITJE E VETËBESIMIT

Së bashku me përgjegjësinë, vetëbesimi i një fëmije rritet. Kur fëmijët janë të suksesshëm në kujdesin për kafshët shtëpiake, ata janë krenarë për veten dhe ndihen mirë. 

3. MË PAK SHANSE PËR ALERGJI

Shumë kërkime shkencore kanë treguar se fëmijët që rriten me kafshe kanë më pak shanse për të zhvilluar alergji dhe astmë. Pluhuri i flokëve të kafshëve zhvillon një sistem imuniteti më të fortë dhe ka dy herë më pak shanse për të zhvilluar më vonë një alergji të fortë.

4. RRITEN SHËNDETSHËM

Kafshët, sidomos qentë, duhet të ushtrohen dhe të luajnë, sepse duan të lëvizin dhe të jenë në ajër të pastër. Fëmijët me kafshë shtëpiake mësojnë të rriten shëndetshëm.

5. FALIN DASHURI

Dashuria e tyre është e pakushtëzuar. Kafshët shtëpiake falin shumë dashuri dhe krijojnë kontakt shumë të ngushtë me fëmijët.

6. MË PAK STRES

Së bashku me qetësimin, kafshët shtëpiake na ndihmojnë të relaksohemi. Sidomos qentë kanë një rol terapeutik në familje. Vetëm të puthësh një qen i jep fëmijëve një ndjenjë sigurie. Ato janë vetëm për ju kur keni nevojë për rehati. 

 7. PËRMIRËSOJNË KAPACITETIN E LEXIMIT

 Leximi përmirësohet – leximi i mëtejshëm. Në fillim, është mirë që fëmija të lexojë me zë të lartë për të dëgjuar vetveten. Dhe kush do ta dëgjojë më me durim se p.sh. një qen apo lepur?

8. DISIPLINA

Me rritjen me një kafshë, një fëmijë gjithashtu mësohet disiplinë. Nëse ajo ka një qen, ajo duhet të mësojë si të dëgjojë. Është provuar shkencërisht se në këtë mënyrë fëmija në përgjithësi mëson se çfarë është disiplina dhe kështu zhvillohet më mirë.

 

Burimi: https://www.portalishkollor.al/argetim/arsyet-pse-femijet-duhet-te-kene-nje-kafshe-shtepiake

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore