Si të veproni kur e lini qenin vetëm në shtëpi?

Një qen nuk mund të qëndrojë vetëm në shtëpi pa diçka për të luajtur! Planifikoni aktivitete për ta mbajtur atë të zënë gjatë mungesës suaj. Ju mund të blini ose të bëni vetë lodra që do të pushtojnë mendjen e tij/të saj ose mund të fshehni ushqime nëpër shtëpi, duke e ndihmuar qenin tuaj të argëtohet gjatë kërkimit. Kur ai ka një lodër në dispozicion, ai do të zbulojë se koha kalon shpejt gjatë mungesës suaj. 

Para se të largoheni nga shtëpia dhe ta lini qenin tuaj vetëm, është e rëndësishme të vendosni disa rregulla bazë. Të paktën 30 minuta para se të niseni, planifikoni një shëtitje gjatë së cilës qeni do të jetë në gjendje të ‘kryejë nevojat’, gjë që do të zvogëlojë mundësinë e aksidenteve! Për të mos e stresuar qenin tuaj kur largoheni, përgatitni pallton dhe çelësat paraprakisht dhe në intervale të parregullta. Për më tepër, nuk duhet ta përkëdhelesh shumë, mund ta “injorosh” pa e ndjerë se po e lë lojën. Dhe së fundmi, sigurohuni që qeni juaj t’ju shohë kur të largoheni; ju nuk duhet të largoheni fshehurazi nga shtëpia, pasi kjo mund ta frikësojë atë në vend që ta qetësojë.

Sa kohë mund ta lini qenin tuaj vetëm?

Edhe pse nuk ka kohë ideale për ta lënë qenin vetëm në shtëpi, këshillohet fuqimisht ta lini atë vetëm për sa më pak kohë; konsensusi i përgjithshëm është se kjo nuk duhet të kalojë 4 deri në 6 orë. Shkalla në të cilën qeni juaj ndihet i vetmuar do të ndryshojë sipas shumë kritereve si mosha dhe gjendja e tij emocionale. Nëse jeni të detyruar të lini qenin tuaj vetëm për një kohë të gjatë në  shtëpi dhe nuk është e mundur që ju të shkoni gjatë pushimit të drekës, do t’ju duhet t’i jepni atij shumë snack dhe një shëtitje të gjatë në mbrëmje. 

Nëse nuk keni kohë të ktheheni për drekë, gjithmonë mund të organizoni që një anëtar i familjes ose një mik që qeni juaj e njeh mirë të kalojë dhe t’i bëjë shoqëri.

Të gjitha këto gjëra mund të ndihmojnë në kapërcimin e ndjenjave të vetmisë së qenit tuaj dhe këta hapa janë thelbësorë për të siguruar harmoninë në shtëpi dhe rehatinë e tij. Nëse vendosni disa zakone si ato të përmendura më sipër, qeni juaj do të ndihet më pak i shqetësuar apo edhe i frikësuar nga të gjitha këto ndryshime dhe do të jetë më pak i stresuar kur të largoheni nga shtëpia e familjes.

Çfarë duhet të bëni nëse ka ndonjë dëm kur ktheheni në shtëpi?

Qentë, ndryshe nga njerëzit, kanë një kujtesë shumë të gjallë, por shumë të shkurtër. Ata shpejt harrojnë atë që bëjnë për një ditë të tërë. Kjo është arsyeja pse është një humbje e kohës suaj për të ndëshkuar një qen për çdo gjë që mund të ketë bërë kur ka qenë vetëm. Ndëshkimi do të ndihej nga qeni si i padrejtë dhe do të kishte pasoja në kthimin tuaj. Ju nuk dëshironi që ai të sillet me frikë ose të shfaqë shenja stresi në fund të çdo dite kur të ktheheni në shtëpi.

Dënimi është udhëzues vetëm nëse kryhet në të njëjtin moment kur ka ndodhur arsyeja e dënimit. Kjo ndihmon për të shmangur stresin e ndëshkimit. Nëse e kuptoni se qeni juaj ka shkaktuar një aksident gjatë mungesës suaj, mund ta vendosni vetëm në një dhomë ndërsa pastroni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore