10 përfitimet e të paturit një qen pranë fëmijës suaj

Qentë dhe fëmijët mund të jenë miqtë më të mirë kur rriten së bashku dhe mund t’i ofrojnë një sërë përfitimesh njëri-tjetrit. Lexoni për të mësuar më shumë rreth avantazheve të qenve dhe fëmijëve që rriten së bashku.

Shumica e fëmijëve i duan qentë. Ata janë të lezetshëm, të përkëdhelur dhe shumë miqësorë. Por a e dini se rritja me një qen mund të sjellë në të vërtetë zhvillimin fizik dhe psikologjik të një fëmije? Këtu janë disa nga përfitimet e shumta të qenve në jetën e fëmijëve.

1. Shoqërimi i vazhdueshëm

Edhe pse fëmijëria nuk është gjithmonë e lehtë, të kesh një kafshë shtëpiake siguron shoqëri të vazhdueshme. Qentë mund të jenë një burim i mrekullueshëm ngushëllimi për fëmijët – edhe kur ata po përballen me mësimet e vështira të jetës. Sa herë që fëmijët ndihen të trishtuar, të zemëruar ose të frikësuar, ata gjithmonë mund t’i drejtohen kafshës shtëpiake. Përkëdhelja dhe përqafimi i qenve është treguar gjithashtu se lehtëson stresin dhe i ndihmon njerëzit të relaksohen.

2. Një mënyrë jetese më aktive

Kujdesi për një qen gjithashtu inkurajon një mënyrë jetese më aktive. Fëmijët me qen ushtrojnë njëmbëdhjetë minuta në ditë më shumë se bashkëmoshatarët e tyre që nuk kanë qen. Kjo mund të mos tingëllojë si shumë, por gjatë një jave ose muaji, me të vërtetë shtohet. Shumë qen kërkojnë shëtitje ose vrapime ditore dhe shumë kohë për lojra. Ata sytë e adhurueshëm të qenushit do t’ju motivojnë – edhe kur nuk jeni të gatshëm.

3. Përgjegjësia e të mësuarit

Të kesh një kafshë shtëpiake është një mënyrë e shkëlqyer për t’u mësuar fëmijëve përgjegjësinë. Sigurimi që qeni i familjes të ketë ushqim dhe ujë, u jep fëmijëve një pamje të parë të përgjegjësisë dhe detyrimit. Fëmijët gjithashtu mësojnë ndjeshmërinë dhe dhembshurinë duke u kujdesur për kafshën e tyre, ndërsa zhvillojnë një nivel më të lartë të vetëvlerësimit duke u kujdesur për përgjegjësitë e tyre që mbajnë kafshë shtëpiake.

4. Shëndeti është pasuri

Studimet kanë zbuluar se foshnjat e rritura në kontakt të ngushtë me një kafshë shtëpiake sëmuren më rrallë në vitin e parë të jetës, që do të thotë më pak vizita në zyrën e mjekut. Ekspozimi ndaj pezmatimit të kafshëve shtëpiake dhe mikrobeve që kafshët shtëpiake bartin në shtëpi nga jashtë sugjerohet për të përmirësuar zhvillimin e sistemit imunitar të foshnjave. Hulumtimet kanë zbuluar gjithashtu se fëmijët që rriten me qen kanë një rrezik të reduktuar të alergjive.

5. Mësimi i dashurisë pa kushte

Fëmijët janë në qendër të vëmendjes në çdo familje dhe ata shpejt mësojnë se bota rrotullohet rreth tyre. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i ekspozoni ata ndaj koncepteve të tilla si dashuria e pakushtëzuar ose besnikëria.

6. Nxitja për të folur

Qentë ofrojnë mundësi të panumërta për fëmijët që të praktikojnë të folurin. Edhe duke e thirrur qenin me emrin e tij, duke i kërkuar që të kryejnë komanda të thjeshta, si p.sh. uluni ose qëndroni, fëmijët do të jenë të etur për të biseduar me mikun e tyre të ri.

Qentë gjithashtu mund t’i ndihmojnë fëmijët me vështirësi në të folur duke i mbajtur të qetë dhe të argëtuar. Ata shpesh punësohen si partnerë që flasin jo-gjykues, duke e bërë terapinë e të folurit më pak sfiduese dhe më argëtuese për të vegjlit.

7. Mbrojtja dhe kujdesi

Të gjithë kemi dëgjuar histori të qenve heronj që shpëtojnë foshnjat nga fatkeqësitë ose kafshët e rrezikshme. Qentë janë kujdestarët tanë të besuar. Dhe kur bëhet fjalë për fëmijët, ata me të vërtetë lejojnë që natyra e tyre mbrojtëse të pushtojë. Ata do të kujdesen për “këlyshët” njerëzorë sikur të jenë të tyret, duke mos e lënë kurrë vigjilencën e tyre mënjanë.

8. Më shumë kohë e kaluar jashtë

Shëtitjet e përditshme nëpër lagje apo udhëtime në park, të kesh një shoqërues qen ofron shumë arsye të mira për ta nxjerrë të gjithë familjen nga shtëpia dhe larg ekraneve.

9. Lidhja me vëllezërit e motrat

Prindërit kanë një mundësi të artë për të inkurajuar ekipin e punës dhe bashkëpunimin midis vëllezërve dhe motrave duke shtuar një kafshë shtëpiake në familje. Shëtitja dhe ushqimi i qenve mund të bëhen përgjegjësi të përbashkëta, dhe kur të vijë koha e lojës, bashkimi me kënaqësinë e të pasurit një qen që vrapon nëpër kopsht do t’i afrojë ata më shumë.

10. Mos u shqetëso, ji i lumtur!

Ndoshta një nga përfitimet më të mëdha të qenve në fëmijërinë e hershme është thjesht se ata i bëjnë fëmijët të lumtur! Është vërtetuar se ndërveprimi me kafshët rrit nivelet e serotoninës dhe dopaminës, të cilat janë blloqet kimike të ndërtimit të ndjenjave pozitive. Përpos shkencës, të luash dhe të bashkëveprosh me qentë është thjesht argëtim – dhe sigurisht që do t’i ndriçojë ditën çdo fëmije. Rritja me një qen mund të pasurojë jetën e fëmijëve në shumë mënyra. Të kesh një qen në familjen tënde mund të jetë një nga dhuratat më të mëdha që mund t’u bëjmë fëmijëve tanë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore