8 gjërat që i pëlqen macja juaj

Për shkak se macet janë krijesa kaq të zgjuara dhe të ndjeshme, ato mund të kenë një listë të gjatë pëlqimesh (dhe, ndoshta, një listë po aq të gjatë mospëlqimesh!) Në shumicën e rasteve, gjërat që macja juaj i do janë të njëjtat gjëra që ju doni – si ushqim i shijshëm, dremitje të gjata në vende komode dhe shumë aktivitete argëtuese, për të përmendur disa.

Ashtu si ne njerëzit, gjërat që maceve u duken interesante, argëtuese ose emocionuese mund të ndryshojnë me kalimin e moshës—macja juaj mund ta pëlqejë lodrën e saj me pupla një ditë, por t’i duket e mërzitshme të nesërmen. Megjithëse pëlqimet mund të ndryshojnë nga macja në mace, këto tetë “pëlqime” janë për të gjitha llojet.

1. Maceve u pëlqen të flenë gjumë

Nuk është sekret që maceve u pëlqen të flenë. Në fakt, një mace mesatare fle 12 deri në 16 orë në ditë! Për shkak se macet janë krijesa të natës, ato dremitin pjesën më të madhe të ditës – dhe kush mund t’i fajësojë ato? Të gjithëve u pëlqen një gjumë i këndshëm dhe i gjatë në një vend komod.

Mbajeni mend, kotelet dhe macet e moshuara do të kalojnë më shumë kohë duke fjetur sesa, të themi, një mace adoleshente. Por nëse jeni të shqetësuar se macja juaj po fle shumë ose shumë pak, bisedoni me veterinerin tuaj për atë që është normale për racën, moshën, nivelin e aktivitetit dhe madhësinë e saj.

2. Macet pëlqejnë të lëpihen dhe të kujdesen

A e dini se macet e rritura kalojnë afërsisht gjysmën e orëve të zgjimit duke u lëpirë? Është e qartë se kujdesi është një pjesë e rëndësishme e jetës së një maceje!

Ka disa arsye pse macet i kushtojnë kaq shumë kohë kujdesit:

I mban ato të pastra. Jo vetëm që pastrimi i ndihmon macet të heqin papastërtitë nga gëzofi i tyre, por parandalon grabitqarët dhe gjahun t’i zbulojnë ato. Si? Lëpirja e gëzofit heq çdo erë që ka thithur.

Ai e mban lëkurën dhe shtresën e tyre të shëndetshme. Kujdesi i rregullt shpërndan vajrat e prodhuara natyrshëm nga lëkura dhe gëzofi i një maceje, duke e mbajtur të shëndetshme, me shkëlqim dhe të hidratuar.

Kjo i bën ato të ndihen të relaksuar. Nuk ka asgjë më relaksuese se një masazh, apo jo? Epo, macet ndihen në të njëjtën mënyrë! Në vend që të vizitojnë një masazhator, ata thjesht kujdesen për të reduktuar stresin dhe për t’u qetësuar.

Kjo i ndihmon ato të lidhen me mace të tjera. Macet kujdesen për njëra-tjetrën—dhe njerëzit e tyre, për të zhvilluar dhe forcuar lidhjen. Shpesh do të shihni mace që lëpihen me njëra-tjetrën në vende të vështira për t’u arritur.

Kur është shumë nxehtë jashtë, macet lagin gëzofin e tyre me pështymë për t’u freskuar.

Jo çdo mace pëlqen të kujdeset nga njerëzit e tij, por nëse e juaja e bën këtë, provoni të lyeni leshin e tij me një furçë me qime natyrale ose gome. Do të heqë çdo mbetje nga leshi i tij dhe do të ndihet gjithashtu super relaksues.

3. Macet e duan ushqimin e freskët

Ushqimi i ndenjur dhe i prishur nuk ka vetëm shije të keqe, por mund të rritet myk ose lloje të shumta bakteresh, si Salmonella dhe Staphylococcus etj.

Sa herë që i shërbeni vaktet e koteles suaj, sigurohuni që të kontrolloni datat e skadencës si në ushqimin e lagur ashtu edhe në atë të thatë. Kjo do të sigurojë që ju ta ushqeni atë vetëm me ushqime të freskëta, dhe të sigurta.

4. Macet e duan ujin e rrjedhshëm

Nëse keni një mace, e dini se ajo do të përpiqet të pijë ujë nga rubinetat e hapura sa herë që ju shfaqet mundësia. Për fat të mirë, ka shumë shatërvanë pijesh—të projektuara posaçërisht për macet—kështu që ato kanë gjithmonë ujë të freskët dhe të rrjedhshëm në dispozicion. Besoni apo jo, disa raca macesh pëlqejnë gjithashtu të luajnë në ujë. Nëse maces tuaj i pëlqen të spërkat përreth, provoni të mbushni vaskën ose një pishinë për fëmijë me disa centimetra ujë gjatë kohës së saj të lojës. Ky aktivitet do ta ndihmojë atë të ushtrohet pak dhe të qetësohet në ditë veçanërisht të nxehta.

5. Macet pëlqejnë kruarjen dhe thundrimin

 

Një nga instinktet themelore të maceve është që të mprehin kthetrat e tyre duke gërvishtur dhe thumbuar sipërfaqe të ndryshme. Ata gjithashtu marrin gëzim prej saj.

Përveç mprehjes së kthetrave të tyre, kruarja mund të ndihmojë në relaksimin e maceve. Një seancë e shpejtë gërvishtëse në një pemë maceje ose një shtyllë gërvishtëse mund të zgjojë menjëherë një mace të lodhur.

6. Macet e duan lojën e përditshme

Nuk duhet shumë për ta mbajtur një mace të argëtuar – ajo do të luajë me çdo gjë. Loja i mban ato të stërvitura, të angazhuara dhe të lumtura gjithashtu. Maces suaj mund t’i pëlqejë të luajë lojëra, të tilla si fshehja dhe kërkimi. Pavarësisht zgjedhjes së lojës së maces suaj, është e rëndësishme që të ecni fshehurazi në disa minuta çdo ditë.

7. Macet duan të shikojnë zogj

Nuk është e pazakontë të shohësh mace të përkulura në dritare. Pse? Është një vend kryesor për të vëzhguar zogjtë! Pavarësisht nëse maceve u pëlqen të shikojnë zogjtë sepse janë pre ose thjesht sepse lëvizja tërheq vëmendjen e tyre, disa mace mund të kalojnë orë të tëra duke vëzhguar zogjtë çdo ditë.

Nëse maces tuaj i pëlqen të përkulet në dritare, sigurohuni që ta mbroni lëkurën e saj nga rrezet e ashpra të diellit, veçanërisht nëse ajo ka gëzof me ngjyrë të çelur. Përpiquni t’i kufizoni orët e saj pranë dritares kur dielli është më i fortë – midis orës 10:00 dhe 16:00 – dhe bisedoni me veterinerin tuaj për kremrat kundër diellit të miratuara për mace.

8. Macet i duan njerëzit e tyre

Edhe pse macet shpesh përshkruhen si kafshë të vetmuara, ato kanë nevojë për dashuri, vëmendje dhe shoqëri – dhe duan ta marrin atë nga njerëzit e tyre. Mënyrat se si macet thonë “të dua” janë pak më ndryshe nga ne njerëzit.

Disa nga shenjat që macja juaj ju do; vendosjen e kokës mbi ju, gjumin mbi ose pranë jush, mjaullima, lëpirje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore