A i pëlqejnë qentë përqafimet?

Për shumicën e qenve, përgjigja është jo. Qentë nuk përqafohen, ata zakonisht e interpretojnë një përqafim si kufizim ose presion. Nëse vëzhgoni gjuhën e trupit të tyre, ata nuk ndihen rehat dhe të relaksuar. Ndjenja e kufizimit zakonisht shkakton një përgjigje stresi “lufto ose ik”.

Qeni nuk mund të ikë dhe nuk dëshiron të luftojë pasi kjo do të nënkuptonte kafshimin ose gërvishtjen e një pronari të dashur. Disa nuk mund të përballojnë hormonet e stresit në rritje dhe do të kafshojnë. Një përqafim zakonisht përfshin kontakt ballë për ballë me një person; kështu që nëse kafshojnë, ajo është pa dyshim në fytyrë. Fëmijët janë veçanërisht të prekshëm ndaj këtij dëmtimi dhe duhet të mësohen të mos përqafojnë ose të frenojnë fizikisht qentë.

Në vitin 2016, një profesor i psikologjisë së qenve, Stanley Coren, kreu një studim për të parë se si qentë reagojnë ndaj përqafimeve. Ai shikoi 250 imazhe të qenve të përqafuar. Ai analizoi sinjalet e shqetësimit të treguara në gjuhën e trupit të qenve.

Kur qentë janë të shqetësuar, shenjat mund të jenë mjaft delikate. Ata do të ngrijnë, duke qëndruar shumë të qetë. Profesor Coren zbuloi se 81% e qenve treguan një sinjal shqetësimi kur përqafoheshin, 11% nuk treguan asnjë, dukej se nuk i kishin problem përqafimet dhe 8% dukej se e shijonin atë. Pra, shumica e qenve dukeshin të parehatshëm.

Ne tregojmë dashuri duke u përqafuar, kështu që duket e çuditshme që qentë nuk kënaqen me përqafimet. Kur i përqafojmë, ata nuk mund të ikin dhe ndjenjat e tyre të stresit përshkallëzohen. Një përqafim duket kërcënues ndërsa ata janë të shtrënguar.

Kontakti me sy është gjithashtu frikësues për qentë dhe është e vështirë të shmanget kontakti me sy kur jeni ballë për ballë me dikë. Personaliteti dhe historia luajnë një rol këtu pasi një qen i shqetësuar që ka pësuar abuzim ose socializim të dobët mund të ketë një reagim më ekstrem.

Duke qenë se qentë janë komunikues joverbal, gjuha e trupit është shtylla e tyre. Është e rëndësishme për ne të vërejmë ndryshime që pasqyrojnë siklet. Shoqata Amerikane e Mjekësisë Veterinare dhe shumë studiues këshillojnë që fëmijët të mësohen të mos përqafojnë qentë pasi mund ta kenë më të vështirë të vërejnë gjuhën e tyre delikate të trupit.

Qentë e duan dashurinë

Ne mund të mësojmë atë që qentë tanë duan më shumë. Lëreni qenin tuaj të kërkojë dashuri në një mënyrë që ata e vlerësojnë.

Koha është gjithashtu e rëndësishme

Ndjekja e një qeni dhe këmbëngulja për një përqafim mund të rezultojë negativisht. Qentë kanë nevojë për pak kohë vetëm, një vend të sigurt, të qetë dhe pushim.

Nëse ende dëshironi të përqafoni qenin tuaj…

Atëherë është e mundur t’i stërvitni ngadalë për të pranuar dhe për t’u çlodhur në një përqafim të lirë. Mbani seancat e trajnimit të shkurtra dhe lëreni qenin të zgjedhë të bashkëpunojë. Gjithmonë lejoni arratisjen.

Vëzhgoni qenin tuaj për shenja shqetësimi nëse tregojnë ndonjë sinjal shqetësimi për të ndërprerë stërvitjen ose për të bërë një hap prapa. Mbetet thelbësore të jemi të vetëdijshëm për kontekstin. Nëse qeni juaj është tepër i stimuluar ose i rraskapitur, një përqafim mund të jetë ende një hap shumë larg.

Dhe kurrë mos i inkurajoni fëmijët të përqafojnë qentë… sepse edhe nëse i juaji është i mirë, i dikujt tjetër mund të mos jetë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore