Si të trajtoni alergjitë tek macet?

Sistemi imunitar i një mace reagon nëse ajo ekspozohet ndaj diçkaje ndaj së cilës është alergjike duke prodhuar antitrupa, edhe nëse substanca nuk është e dëmshme. Antitrupat kanë për qëllim t’i tregojnë trupit se ka diçka që e sulmon atë dhe zakonisht përdoren për të luftuar gjëra të tilla si infeksionet. Kur antitrupat prodhohen në përgjigje të alergeneve, ato mund të çojnë në një përgjigje të sistemit imunitar tek macet. Prandaj, kjo përgjigje dhe simptomat që shfaqen quhen alergji.

Në varësi të llojit të alergjive që ka një mace, simptomat mund të ndryshojnë nga irrituese në kërcënuese për jetën.

Shkaqet e alergjive tek macet

Ka shumë gjëra ndaj të cilave macet mund të jenë alergjike, dhe shumica gjenden lehtësisht brenda dhe përreth shtëpive tona. Në disa situata, kjo mund ta bëjë të vështirë eliminimin e shkakut të alergjive të një maceje.

Poleni: Pemët, pluhuri, bari, barërat e këqija, myku mund të shkaktojnë alergji tek macet. Këta alergjenë mjedisorë janë të vështirë për t’u kontrolluar.

Ushqimi: Alergjitë ushqimore janë lloji i tretë më i zakonshëm i alergjive tek macet. Ka shumë lloje ushqimesh ndaj të cilave një mace mund të jetë alergjike, por proteinat shtazore si mishi i pulës, viçi, qumështi, peshku dhe vezët janë fajtorët më të zakonshëm.

Pleshtat: Një shkak i zakonshëm i alergjisë tek macet, kafshimet e pleshtave shkaktojnë që macet të kenë reaksione alergjike irrituese, duke përfshirë humbjen e flokëve, skuqjen dhe kruajtjen. Edhe macet vetëm në shtëpi mund të kenë pleshta.

Ilaçet: Macet mund të jenë alergjike ndaj ilaçeve për pleshtat, shampove dhe ilaçeve të tjera.

Produktet e pastrimit: Detergjentët, pastruesit e dyshemesë dhe spërkatjet dezinfektuese mund të shkaktojnë alergji te macet.

Parfumi: Parfumet dhe kolonjet e forta mund të jenë irrituese në vetvete, por disa mace në fakt kanë alergji ndaj tyre. Alergjenët e thithur janë shkaktarë të zakonshëm të alergjive tek macet.

Tymi: Ashtu si inhalatorët e tjerë, disa mace janë alergjikë ndaj cigares dhe llojeve të tjera të tymit.

Sipërfaqe të ndryshme: Pëlhurat, gomat dhe plastika janë të gjitha llojet e sipërfaqeve ndaj të cilave një mace mund të jetë alergjike. Disa shtretër, pjata ushqimore dhe dyshekë mund të jenë problem për macet që kanë alergji ndaj këtyre sipërfaqeve specifike.

Diagnostifikimi i alergjive tek macet

Mund të jetë e vështirë të zbulosh se ndaj çfarë është alergjike një mace. Dietat e eliminimit dhe provat e përjashtimit me produkte të ndryshme pastrimi, enët ushqimore, shtretërit dhe medikamentet mund të jenë të nevojshme për të zbuluar se çfarë shkakton një reaksion alergjik nëse nuk është i dukshëm. Ekzistojnë disa teste gjaku dhe të lëkurës për zbulimin e disa llojeve të alergeneve.

Mjekimi

Në varësi të llojit të alergjisë që ka macja juaj, trajtimi do të ndryshojë. Eliminimi i alergenit nga mjedisi i maces suaj është ideal për trajtimin e një alergjie, por sigurisht që nuk është gjithmonë i mundur. Herë pas here mund të indikohen medikamente afatgjata ose terapi alergjie për macen tuaj në varësi të ashpërsisë së simptomave dhe shkakut të alergjisë.

Si të parandaloni alergjitë tek macet?

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar zhvillimin e alergjive nga një mace, por shpesh mund të ndihmoni për të kufizuar ekspozimin e saj ndaj alergeneve. Mbajtja e një shtëpie të pastër, përdorimi i mbeturinave të maceve pa pluhur dhe pa aromë, mospërdorimi i tepërt i parfumeve, mospirja e duhanit në shtëpi, përdorimi i rregullt i parandaluesve të pleshtave dhe përdorimi i enëve me ushqime dhe ujë metalike ose qeramike mund të ndihmojë në parandalimin e alergjisë së maces suaj.

Nëse vëreni shenja alergjie tek macja, është mirë të konsultoheni me një veteriner.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore