Përfitimet e shëtitjes së qenit tuaj

Ecja e qenit tuaj ka një ndikim pozitiv në shumë aspekte të shëndetit të përgjithshëm si: pesha dhe gjendja e trupit. Obeziteti është një problem i madh shëndetësor, por duke përjashtuar komplikimet mjekësore, ecja ka një zgjidhje të arsyeshme: djeg më shumë kalori sesa konsumohen. Ushtrimi i rregullt, si ecja, është një mënyrë e mirë për të djegur ato kalori të tepërta dhe për të mbajtur peshë të ekuilibruar.

Shëndeti tretës dhe urinar. Ecja e përditshme ndihmon në rregullimin e traktit tretës. Disa qen, si disa njerëz, preferojnë të “shkojnë” në një orar të caktuar dhe shëtitjet rutinë jashtë parandalojnë kapsllëkun. Gjithashtu, kur urina qëndron në fshikëz për periudha të gjata kohore, ka më shumë gjasa të ndodhin infeksione të fshikëzës, kështu që zbrazja e rregullt e mban të shëndetshme edhe këtë pjesë të anatomisë.

Sigurisht, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun dhe veterinerin tuaj përpara se të filloni një program ushtrimesh.

A nuk mund t’i marrë qeni im të gjitha ato përfitime me një vrapim të gjatë nëpër oborr?

Ka shumë përfitime nga ecja që shkojnë përtej shëndetit fizik, duke përfshirë:

Shëndeti mendor. Qentë nuk u pëlqen të mërziten dhe nëse u jepni atyre diçka konstruktive për të bërë, si shëtitja, ata mund të kenë më pak gjasa të bëjnë veprime shkatërruese, si kafshimi i divanit. Ecja ushtron mendjen dhe trupin. Shikimi i kafshëve të egra, eksplorimi i shtigjeve të reja, shikimi i njerëzve të tjerë me kafshët e tyre shtëpiake, e kështu me radhë, janë stimulim i madh mendor për qenin tuaj. Ecja gjithashtu çliron energji të tepërt dhe i ndihmon qentë të flenë më mirë gjatë natës.

Shëndeti Emocional. Ju jeni qendra e universit të qenit tuaj dhe ai dëshiron vëmendjen tuaj. Çfarë ka mënyrë më të mirë për të kaluar kohë me qenin tuaj sesa të bëni një shëtitje? Shëtitjet e njëpasnjëshme me qenin tuaj do të thellojë lidhjen tuaj dhe do të ndihmojë në parandalimin e sjelljeve të bezdisshme, që kërkojnë vëmendje, si lehja e tepërt.

Shëndeti Personal. Çfarë ndodh kur partneri juaj i stërvitjes ngec në punë ose bllokohet në trafik ose ka një angazhim tjetër? Qeni juaj është i përkushtuar vetëm për një gjë… ju! Kjo e bën atë partnerin e përsosur të stërvitjes. Ai është gjithmonë i disponueshëm dhe i gatshëm t’ju shoqërojë në një shëtitje.

Shëtitësit e qenve: njerëz më të shëndetshëm me qen më të shëndetshëm

Siç mund ta shihni, ecja e rregullt ka përfitime shëndetësore si për ju ashtu edhe për qenin tuaj dhe do të ndihmojë në parandalimin e obezitetit, i cili është një problem i rëndësishëm në të dyja speciet.

Gati 75% e amerikanëve janë mbipeshë dhe obeziteti i fëmijërisë është në rritje (afër 20%). Në një studim të vitit 2008 me bazë në Seattle dhe Baltimore, të rriturit që shëtisnin rregullisht qentë e tyre kishin më pak gjasa të ishin obezë sesa fqinjët e tyre që nuk kishin qen. Përveç kësaj, ecja për 30 minuta në ditë do të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës, osteoporozës, kancerit të zorrës së trashë dhe gjirit dhe diabetit të tipit 2.

Obeziteti i qenit është gjithashtu një problem. Është vlerësuar se rreth 50% e qenve në Shtetet e Bashkuara janë mbipeshë dhe 25-30% e qenve janë obezë. Fakti është se qentë obezë nuk jetojnë aq gjatë sa qentë e dobët. Plus, ata vuajnë me shumë probleme të zemrës dhe sëmundje të kyçeve që ndikojnë në cilësinë e jetës së tyre. Nëse u jepet rasti, ata me kënaqësi do të dalin në shëtitje me pronarët e tyre!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore