A është qeni im shumë i shëndoshë?

A është qeni im shumë i shëndoshë?

Na pëlqen të ndajmë momente të bukura në jetë me qenin tonë dhe ta shijojmë – shëtitje, udhëtime, përqafime dhe natyrisht ushqim. Të gjithë jemi të vetëdijshëm se shumë kënaqësi në ushqime dhe shumë pak ushtrime herët a vonë çojnë në kile të tepërta, si tek qeni, ashtu edhe në vendin tonë. Obeziteti është një problem në rritje në botën e zhvilluar, duke prekur kafshët shtëpiake në një masë të madhe. Përgjatë mijëvjeçarëve të jetës njerëzore, qentë gjithmonë kanë punuar shumë dhe kanë fituar racionet e tyre të përditshme në mënyrë të drejtë – qoftë duke ruajtur pasurinë, duke kullotur dele, duke gjuajtur ose ndonjë ‘punë tjetër’ të ngjashme. Nga ana tjetër, këlyshët e sotëm kanë një jetë më të rehatshme; ata kanë një divan të butë, ahurin e tyre, ushqimin e cilësisë më të mirë dhe shumë ushqime për t’i përkëdhelur. Qentë janë oportunistë nga natyra, të cilët natyrisht nuk do t’i thonë “jo” ushqimit të mirë! Sidoqoftë, pasojat shpesh grumbullohen në ijë … Si mund ta di nëse qeni im është mbipeshë dhe si mund ta ndihmoj atë të fitojë një peshë më të shëndetshme?

Le të sqarojmë diçka së pari – qentë e majmë nuk janë të lezetshëm dhe një ‘përrallë zanash’ e lumtur mund të jetë masa e një qeni të kënaqur! Në mënyrën moderne të jetës, kur të gjithëve na mungon koha dhe energjia, ne shpesh u tregojmë dashuri kafshëve shtëpiake përmes stomakut. Në vend të një shëtitje të gjatë pasdite, ne i ofrojmë atij një dhuratë. Në vend që të luajmë me një top, ne e spërkasim me briketa. Në vend që të shoqërohemi, të mësojmë dhe të shkollojmë, ne i hedhim çamçakëz. Qeni është sigurisht jashtëzakonisht i lumtur në këtë moment të ushqimit, por në planin afatgjatë ne vetëm po e dëmtojmë atë

Leave a Reply

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar *

Menuja kryesore