Qeni im ka kollë infektive

Qeni im ka kollë infektive

Në një kohë kur ne vetë kemi ende frikë nga viruset dhe sëmundjet infektive, ne gjithashtu mund të bëjmë një paralele me mikun tonë më të mirë. Vjeshta është koha e kollës infektive tek qentë. Çfarë është kolla e mirë, cilat janë simptomat dhe si e trajtojmë atë? Kolla e mirë është një sëmundje qenit jashtëzakonisht ngjitëse e shkaktuar nga viruse ose baktere. Transmetohet përmes ajrit, në pikat e ajrit të nxjerrë dhe përmes pështymës. Një qen mund të infektohet me kollë në kontakt të shkurtër me një qen tjetër në një shëtitje, dhe përhapet më shpejt në turma, të tilla si në një park qensh, shfaqje qensh ose shkollë qensh.

Periudha e inkubacionit (koha nga infeksioni në fillimin e sëmundjes) është afërsisht 3 deri në 10 ditë.

Simptomat

– Kollitja
– Të vjella

Ju gjithashtu mund të:
– Apatia
– Ethe
– Shkarkimi i hundës

Me përjashtim të rasteve të rënda, një kollë e thatë është simptoma më e zakonshme e një kollë ngjitëse tek qentë. Ndodh pas aktivitetit fizik dhe gjithashtu mund të shkaktohet nga presioni në trake (në një shëtitje që tërheq ose tërheq jakën).

Kollitja është e thatë dhe e fortë, qeni tendoset kur kollitet. Instinkti ynë i parë është që diçka ka ngecur në fytin e qenit – nëse kjo nuk ka ndodhur dhe nëse kollitja përsëritet, ne mund të dyshojmë për sëmundjen. Një kollë e fortë mund të shkaktojë të vjella, qeni vjell pështymën ose ushqimin nëse ka stomak të plotë.

Në raste të rralla, kolla shoqërohet gjithashtu me ethe të butë dhe shkarkim nga hunda dhe sytë. Nëse simptomat nuk përmirësohen dhe shenja të tjera të sëmundjes vërehen në qen përveç kollës, është e mundur që sëmundja të jetë zhvilluar në një infeksion dytësor që duhet të trajtohet.

Në vend të një shëtitje të gjatë pasdite, ne i ofrojmë atij një dhuratë. Në vend që të luajmë me një top, ne e spërkasim me briketa. Në vend që të shoqërohemi, të mësojmë dhe të shkollojmë, ne i hedhim çamçakëz. Qeni është sigurisht jashtëzakonisht i lumtur në këtë moment të ushqimit, por në planin afatgjatë ne vetëm po e dëmtojmë atë!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore