10 Fakte të mahnitshme për qentë

  1. Shqisa e tyre e nuhatjes është të paktën 40 herë më e mirë se e njeriut

Zona e qelizave në tru që zbulojnë erëra të ndryshme është rreth 40 herë më e madhe tek qentë sesa tek njerëzit. Kjo do të thotë që qeni juaj mund të marrë shumë më shumë aroma se sa ne ndonjëherë. Kjo është arsyeja pse qentë përdoren shpesh për të nuhatur njerëzit, drogën dhe madje edhe paratë!

Në fakt, një sërë zagarësh heronj iu dhanë medalje PDSA për hundët e tyre! Qeni i kërkimit të armëve dhe eksplozivëve Buster (fotoja më lart) iu dha medalja PDSA Dickin në 2003 për shërbimin e tij të jashtëzakonshëm në Irak – ai gjeti një sasi të madhe armësh dhe eksplozivësh të lidhur me një grup ekstremist, duke shpëtuar jetën e shumë civilëve dhe personelit të shërbimit.

  1. Disa qen kanë hundë aq të mira sa mund të nuhasin problemet mjekësore

Për shkak se ndjesia e tyre e nuhatjes është shumë e mirë, disa qen mund të stërviten për të nuhatur kushtet mjekësore. Ato përdoren për të diagnostikuar një gjendje të veçantë ose për të paralajmëruar pronarët e tyre nëse kanë nevojë për më shumë ilaçe. 

Një nga këta qen të jashtëzakonshëm është Qeni i Zbulimit Mjekësor Pal (fotoja më lart), i cili u nderua me Urdhrin e Meritës PDSA. Pal luajti një rol jetik në jetën e pronares diabetike Claire duke e paralajmëruar atë për ndryshimet në sheqerin e saj në gjak. Nëse nuk kapeshin në kohë, këto ndryshime mund ta kishin vrarë atë.

  1. Qentë mund të nuhasin në të njëjtën kohë që marrin frymë

Qentë mbështeten shumë në shqisën e tyre të nuhatjes për të gjetur ushqim, rreziqe të mundshme dhe miq, kështu që është e panevojshme të thuhet se nuhasin shumë. Hunda e tyre është krijuar në mënyrë që erërat të qëndrojnë në hundë ndërsa ajri mund të lëvizë brenda dhe jashtë mushkërive të tyre në të njëjtën kohë, që do të thotë se ata mund të marrin frymë lirshëm dhe të kuptojnë se cila është ajo erë!

  1. Disa qen janë notarë të jashtëzakonshëm

Newfoundlands janë aq të mirë në ujë sa për vite me radhë ata janë përdorur si qen shpëtimi uji. Në vitin 2016, një trim Newfoundland i quajtur Whiz iu dha Urdhri i Meritës PDSA për shpëtimin e nëntë njerëzve nga deti gjatë karrierës së tij si qen shpëtimtar në ujë. 

5. Disa qen janë të shpejtë dhe madje mund të mposhtin një gatopard!

Shumica e qenve mund të kalojnë lehtësisht një njeri – ata janë krijuar për të vrapuar dhe ndjekur! Sidoqoftë, raca më e shpejtë e qenve është Greyhound. Këta zagarë me shikim të shpejtë mund të arrijnë një shpejtësi maksimale prej 45 mph brenda sekondave nga fillimi i vrapimit.

“Por si mundet ky ta kalojë një gatopard?”- thoni ju. Epo, ndërsa një gatopard mund të arrijë deri në 70 mph, ata mund ta mbajnë këtë vetëm për rreth 30 sekonda. Zagarët, nga ana tjetër, mund të vrapojnë lehtësisht me shpejtësi mbi 35 mph për shtatë milje. 

6. Qeni juaj mund të jetë me putra majtas ose djathtas

Ka patur disa studime rreth kësaj dhe rezulton se ashtu si ne, qentë kanë një dorë të preferuar (putrën) për të udhëhequr. Mund të zbuloni nëse qeni juaj përdor putrën majtas apo djathtas duke i dhënë lodrën e tyre të preferuar ose lojën interaktive dhe duke parë se cilën putër përdorin për t’i ndihmuar së pari.

7. Së bashku me hundën, dëgjimi i tyre është super i ndjeshëm

Të gjithë e dimë që qentë mund të dëgjojnë frekuenca shumë më të larta se ne, por a e dini se ata mund të dëgjojnë edhe më tej? Në përgjithësi, qentë mund të dëgjojnë tinguj shumë më të butë se ne, kështu që ata mund të dëgjojnë gjëra që janë shumë më larg.

Ky është një tipar tjetër që i bën ata qen të shkëlqyer kërkimi dhe shpëtimi. Ndërsa ata do të përdorin kryesisht hundën e tyre për gjurmim, dëgjimi i tyre gjithashtu mund të jetë një ndihmë e vërtetë (veçanërisht kur afrohen me gjithçka që kërkojnë!). Qentë si K9 Killer (fotoja më lart), të cilit iu dha Medalja e Artë PDSA për ndihmën për të gjurmuar gjuetarët e rinocerontit, janë të shkëlqyer në gjurmimin duke përdorur si nuhatjen ashtu edhe dëgjimin.

8. Qentë kanë 18 muskuj që kontrollojnë veshët e tyre

Nëse keni një qen, mund të vëreni se veshët e tij lëvizin shumë. Ata në fakt kanë rreth 18 muskuj përgjegjës për lëvizjen e veshëve të tyre. Këto i ndihmojnë ata të ndryshojnë pak drejtimin e veshëve të tyre për të dëgjuar më mirë zhurmat rreth tyre dhe luajnë një rol vërtet të madh për të na treguar se si ndihen qentë tanë. Pjesa më e madhe e gjuhës së trupit të një qeni shprehet përmes asaj që bëjnë veshët e tyre, kështu që veshët e një qeni janë jetik për t’i ndihmuar ata të komunikojnë si me ne ashtu edhe me qentë e tjerë. 

9. Qentë janë po aq inteligjentë sa një fëmijë dy vjeçar

Studimet kanë treguar se qentë mund të mësojnë mbi 100 fjalë dhe gjeste, gjë që e vendos inteligjencën dhe kuptimin e tyre për ne në të njëjtin nivel me një fëmijë dy vjeçar. Megjithatë, qentë janë shumë më të lehtë për t’u stërvitur sesa një fëmijë dy vjeçar! Ato përdoren për të gjitha llojet e punëve, nga rolet ushtarake tek qentë ndihmës, sepse janë kafshë të zgjuara dhe jashtëzakonisht besnike.

10. Sterilizimi i qenit

Nëse një qen nuk sterilizohet, një qen femër, partneri i saj dhe pasardhësit e tyre mund të prodhojnë 67,000 qen në 6 vjet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menuja kryesore